T

Taandag 2020

Vrijwilligers hebben op 14 maart 2020 de zeilen van de KH44 getaand. Al het natuurlijke doek (zeilen) en vezels (touw) worden dan ondergedompeld in een ketel met warm taanvocht. Door deze behandeling dringt het cachou (in dit taanvocht) in deze vezels door en wordt het beschermd tegen weersinvloeden. Dit is dus het behoud van ons materiaal.

We taanden onze nieuwe grootzeil, fok, botterfok en de ‘oude’ kluiver. Ook een nieuwe puts en zeezak – beiden van zeildoek – werden getaand. Een puts is een emmer en een zeezak, of drijfanker, kun je gebruiken om de snelheid door het water van de jol te verminderen. Ook werden onze huiken weer van een laagje dekkledensmeer voorzien. De werkzaamheden werden uitgevoerd bij Smederij Visser in Barsingerhorn.

Wij plannen zo’n taandag tijdens NLdoet: we proberen meer vrijwilligers bij de jol te betrekken. Landelijk zijn de NLdoet-dagen afgeblazen, maar een rondgang langs onze vrijwilligers leerde dat we gewoon konden tanen. (Een vrijwilliger moest op het laatste moment afzeggen en een andere was verkouden, waardoor hij thuis moest blijven.) Acht vrijwilligers, werkend in de buitenlucht, daarbij de regels van de sociale contacten in acht nemend, dat viel binnen de corona-regels.

Al met al - mede dankzij de goed verzorgde lunch - een geslaagde dag. Dankzij de subsidie van NLdoet kunnen we dit goed organiseren!